Prawidłowe odżywianie się w czasie ciąży-duplicate-1

Prawidłowe odżywianie się w czasie ciąży-duplicate-1

Sposób odżywiania w ciąży ma ważne znaczenia dla prawidłowego rozwoju płodu oraz dobrego zdrowia i samopoczucia przyszłej mamy.Przede wszystkim niezwykle ważne jest regularne przyjmowanie posiłków. Należy jeść 4 – 6 razy dziennie. Posiłki powinny być zróżnicowane, pełnowartościowe. Nie ma potrzeby jeść za „dwie osoby”. Zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży wzrasta o 300 do 500 kcal na dobę, co odpowiada talerzowi zupy, czy kanapce.

Podstawą zdrowej diety w ciąży powinny być produkty zbożowe i kasze.Stanowią one, dzięki zawartym w nich węglowodanom, główne źródło energii. Zatem produkty te w postaci pieczywa, kaszy, nasion czy pestek należy spożywać 4 – 5 razy dziennie. Rekomendowane jest pieczywo ciemne, wypiekane na naturalnym zakwasie. Unikać należy natomiast pieczywa „ciemnego” barwionego karmelem. Z kasz najbardziej wartościowa jest kasza gryczana i jaglana dzięki wysokiej zawartości magnezu i błonnika. Zalecane jest spożywanie płatków owsianych, np. jako dodatek do jogurtu naturalnego. Są one znacznie zdrowsze niż powleczone cukrem kukurydziane płatki śniadaniowe.

Niezwykle istotnym elementem diety są warzywa. Powinny być spożywane w porcjach 3 – 4 razy dziennie. Są one źródłem witamin, błonnika i substancji mineralnych. Warzywa żółte i czerwone (dynia, marchew, papryka) zawierają prowitaminę A, odgrywającą istotną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku i także będącą antyutleniaczem wymiatającym z organizmu rakotwórcze wolne rodniki. Z kolei warzywa zielone są bogate w żelazo, biorące udział w syntezie hemoglobiny oraz foliany. Kwas foliowy bierze udział w tworzeniu kwasów nukleinowych niezbędnych do prawidłowego podziału komórek rozwijającego się płodu. Odgrywa również istotną rolę w produkcji krwi matki i płodu. Niedobór kwasu foliowego w okresie poprzedzającym ciążę i w jej pierwszych tygodniach grozi wadą cewy nerwowej płodu.

Podobnie jak warzywa bogatym źródłem witamin, substancji mineralnych i błonnika są owoce. Należy spożywać je około 3 razy dziennie. W naszej strefie klimatycznej najzdrowsze są owoce sezonowe. W okresie letnim najlepiej spożywać je świeże natomiast jesienią i zimą w postaci mrożonek.

Niezmiernie ważna jest w czasie ciąży odpowiednia podaż białka i wapnia. W te elementy najbogatszy jest nabiał. Produkty mleczne i nabiał należy spożywać 3 – 4 razy dziennie. Wapń jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kośćca. Jego prawidłowy poziom w organizmie zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego i porodowi przedwczesnemu.

Źródłem dobrze przyswajalnego białka i żelaza jest mięso. Należy wybierać chude gatunki mięsa, takie jak: cielęcina, chuda wołowina, królik, indyk. Najlepiej spożywać mięso w postaci gotowanej lub duszonej natomiast ograniczyć należy smażenie. Korzystnie jest zredukować spożycie wędlin. Zawierają one dużo soli, azotynów, substancji konserwujących. Natomiast 2 – 3 razy w tygodniu wskazane jest zastąpienie mięsa rybą, najlepiej morską. Znajduje się w niej jod oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią przed wystąpieniem porodu przedwczesnego a także uczestniczą w budowie centralnego układu nerwowego płodu.

Pragnienie najkorzystniej jest gasić wodą mineralną niskosodową, niegazowaną. Należy przyjmować około 1,5 – 3 litrów na dobę. Również rekomendowane są soki owocowe i warzywne, lecz najlepiej świeżo wyciskane, bez dodatku cukru. Asortyment napojów uzupełnić można o herbatki owocowe i mleko. Ograniczyć należy kawę i mocną herbatę ze względu na zawartość kofeiny.

Produkty żywnościowe, które w ciąży należy wyeliminować:

  1. alkohol
  2. tłuszcze nasycone (izomery trans): twarde margaryny, tłusta wieprzowina, pieczywo cukiernicze
  3. produkty zawierające konserwanty, barwniki, cukier rafinowany – żywność typu fast-food, napoje gazowane, słodycze, produkty wysoko przetworzone
  4. napoje energetyzujące
  5. sery pleśniowe
  6. surowe mięso i surowe ryby
  7. jogurty owocowe (lepsze są naturalne z dodatkiem płatków owsianych czy owoców świeżych lub mrożonych)
  8. jogurty tzw. 0 %, (nie zawierają tłuszczu ale dużo cukru w substancjach zagęszczających)
  9. kawa i mocna herbata 10. słodycze 11. nadmiar soli kuchennej

Dodaj komentarz

Close Menu

Umów się na konsultacje